1 Temmuz 2009

OUMAYNA & MARCEL;Asfur-Kuş



Fotoğraf:Arif;22 Temmuz.2009, Ankara, Maliye Bakanlığının Bahçesi






1080620465308_30818
by kartonasker



Asfur iskenderunda bilinen ve söylenen arapça bir şarkıdır...
Aynı zamanda uçup giden sevgilinin ardından yakılan bir ağıttır...




Şarkının Türkçe Sözleri;

Kuş

"bir kuş baktı pencereden
"lulu" diye seslendi
"beni yanında sakla, sakla beni
ne olursun lulu"

"sen neredensin" diye sordum ona
"göğün sınırından" dedi
"nereden geliyorsun" dedim
"komşunun evinden" dedi
"kimden korkuyorsun " dedim
"karga kafesinden " dedi
"tüylerin nerede" dedim
"zaman uçurdu " dedi

bir damla gözyaşı süzüldü yanağından
kanatları büküldü
"yere sağlam basıp kendi yolumda yürüyeceğim" diyordu

onun yaralı hâli gibi
kalbimin yaraları da acı veriyordu bana

zindanın demirlerini kıramadan
kesildi sesi, kırıldı kanatları"



30 Haziran 2009

5 Temmuz İskenderun 28. Uluslararası Turizm Kültür ve Sanat Festivali










FESTİVAL KONSER PROGRAMI







5 Temmuz 09:Leman Sam Konseri



Anıt Meydanı




6 Temmuz 09:Mustafa Özarslan Konseri



Anıt Meydanı




7 Temmuz 09:Ferhat Göçer Konseri



Anıt Meydanı



Türk Askerinin İskenderun’a Girişi’ olan 5 temmuz günü başlayacak festival etkinliklerinin ilk gününde Anıt Alanında Leman Sam konser verecek. İkinci gün Mustafa Özarslan ve festivalin son günü Ferhat Göçer’in sahneye çıkacağını ifade eden Başkan Civelek’in ardından söz alan Festival Komite Başkanı Mesut Yüksekbaş, etkinlik programıyla ilgili bilgi verdi. Yüksekbaş, “5 Temmuz Festivalimizde yapacağımız etkinlikler için yer tahsisimiz tamamlanmıştır. Çocuk etkinlikleri 5 Temmuz Parkı’nda yapılacak. Engelliler Derneği’mizin önünde ‘RockMüziği’ konserleri olacak. 2. Nolu Belediye Gazinosunda ‘Türk Sanat ve Halk Müziği şarkıları söylenecek. Anıt alanında ise festivalde üç gün boyunca konser verecek olan sanatçılarımız yer alacaklardır” dedi.














6 Mart 2009

Hatay'da 2039 yılında Referandum İddası; İlber Ortaylı veTaha Akyol





12 Temmuz 2006 / Çarşamba/Taha AKYOL-Milliyet
Hatay, Suriye'ye satıldı mı?!


BUNU ilk defa duyuyorum: 1939'da Hatay anavatana katılırken imzalanan anlaşmada, "Yüzyıl sonra Hatay'da, Türkiye'yi mi, Suriye'yi mi istersiniz, diye referandum" yapılmasını öngören gizli bir madde varmış! Bazı okuyucularım söylüyor bunu:
- 2039'a az kaldı. Senin gibilerin desteğiyle Suriye Hatay'dan büyük topraklar alarak referanduma hazırlanıyor!
Şaşırdım. Bir de bu paranoya mı?! Yoksa gerçek de ben mi bilmiyorum?! Yakın tarihimizin en yetkin uzmanlarından Mete Tunçay'a sordum, o da şaşırdı:
- Yok böyle bir şey, bu da nereden çıktı?!
Tunçay, Hatay meselesi üzerinde 20 yıl süreyle çalışan Serhan Ada'nın doktora tezine bakmamı tavsiye etti.

Hatay diplomasisi
Dr. Serhan Ada'yla konuştum, gecemi gündüzüme katarak kitabını da okudum. Dr. Ada, Hatay meselesini Türk ve Fransız arşivlerinde incelemiş; 'gizli' bir şey olsa en azından Fransız arşivinde bulunurdu! Sorduğumda kendisi de şaşırdı: - Bu zırva nereden çıktı?
Serhan Ada'nın "Türk-Fransız İlişkilerinde Hatay Sorunu" adlı mükemmel kitabını herkese tavsiye ediyorum. (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları)
Diplomasi tarihimizin en karmaşık ve başarılı olaylarından biri 1939'da Hatay'ın anavatana katılmasıdır. Avrupa'da "statüko"yu değiştirmek isteyen faşist blokla, "statüko"yu korumak isteyen demokrasi bloku arasındaki çekişmelerden Atatürk Türkiye'sinin nasıl yararlandığını, bu süreçte İngiltere ve Fransa'ya yakınlaşarak 23 Haziran 1939 tarihli antlaşma ile Hatay'ın anavatana katılmasını nasıl sağladığını adım adım izlemek insana çok şey öğretiyor.
Bu sürecin devamında İsmet İnönü, Ekim 1939'da İngiltere ve Fransa ile ittifak anlaşması imzalıyor.
Bugün bazı 'sol Kemalist'ler bundan dolayı İnönü'yü "emperyalizmin işbirlikçisi" diye suçluyorlar; Avrupa dengelerinden ve Hatay siyasetinden habersiz, bilgisiz!
Ama paranoyanın bilgiye ihtiyacı yoktur! "Hatay'ı Suriye satın alıyor" paranoyası da böyle! Hele "Referandum" zırvası büsbütün divaneliktir!

İşte rakamlar!
Dr. Ada yazıyor: Hatay'ın Türkiye'ye katılması anlaşmasında, isteyen Hataylıların 18 ay içinde Suriye veya Lübnan'a göçebilecekleri, isterlerse taşınmazlarını satabilecekleri hükmü var. 13 Ocak 1940'a kadar Hatay'dan 26 bini Ermeni, 11 bini Ortodoks ve 6 bini Arap olmak üzere toplam 48 bin kişi göçmüş. (Sf. 223)
Göçüp de taşınmazını satmayanların tapu kayıtları bugün "Suriye vatandaşı" diye gözüküyor.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nden aldığım rakamlar:
# Hatay'da 2.485 Suriye uyruklu kişi adına kayıtlı 4.599 parça taşınmaz var, toplam yüzölçümü 149 bin 133 dönüm.
# Suriye tarafında ise ülkemize göçmüş Türkler adına kayıtlı arazi, hükümetler arası mutabakata göre 1 milyon, evet 1 milyon 24 bin dönüm! Ayrıca hak iddia ettiğimiz 2 milyon 285 bin dönüm daha var!

Kim kimi satın alıyormuş?!
Türkiye'de 1939'dan beri Suriyeliler taşınmaz mal satın alamıyor, sadece Türk mahkemelerinin kararıyla miras intikal işlemleri yapılıyor! Suriyeliler üzerine kayıtlı bu emlakin gelirleri ve yönetimi 1966 yılından beri Türk Maliye Bakanlığı'na aittir!
Bu gerçekler karşısında artık paranoyadan kurtulmak gerekmiyor mu? Akıllı milliyetçilik, Suriye'den korkmak değil, ilişkileri geliştirip ticaretimizi artırmaktır!
Yarın: "Yunanlara satılan" topraklarımız!

Reyhanlıda Çerkez Düğünü

26 Şubat 2009

Bach Oriental İskenderunda




Tarih:1 Mart 2009
Saat:20:00
Yer:Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarı Salonunda (Belediye Arıtma Tesisi Yanı)
Organizasyon:İskenderun Belediyesi
Bilet Fiyatı:Ücretsiz

Mersin Devlet Opera ve Balesi, 1Mart 2009 günü, saat 20.00’de,Mustafa Kemal Üniversitesi Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarı Salonunda ’’Bach Oryantal’’ adlı bale eserini sahneleyecek.


Mehmet Balkan’ın koreografik planına göre, eserin müzikleri, müzik dünyasında üretkenliği ve ilginç projeleriyle tanınan piyanist Anjelika Akbar’a ait. Yapıtın sahneye konulması Lale Balkan tarafından gerçekleştirilirken, eserin sahne tasarımını Tuncay Kalyon, giysi tasarımlarını ise moda dünyasının tanınmış ismi Bahar Korcan hazırladı. Işık tasarımı Ali Dedekargınoğlu’na ait.


Oryantale alışık kulaklara Bach dinletmek…


Eserin müziklerini gerçekleştiren Anjelika Akbar yaptığı müziği böyle yorumluyor.’’Oryantale alışık kulaklara Bach dinletmek’


Bach Oryantal; J.S.Bach’ın müziği, Anjelika Akbar’ın yorumu ve vurmalıların insanın içini kıpırtıdan güçlü tınısı ve dans adımlarındaki coşkulu anlatım, yaşanmışlıklarımızın karışıkta olsa mutlu taraflarını hatırlamamıza sebep olacak bir serüven.

Batı müziğinin doğu enstrümanları ile yorumu ve dansla ifadesi.

Doğu ve batı kültürünün ne kadar değerli bir karışım olduğunun müzik ve dansla anlatımı.

Eserde: Özlem ŞENORMANLILAR/ Ender ÜÇDEMİR / N. Murat KOMAN / Serbülent BİÇER/Miray BOYACIOĞLU / Viatcheslav PEGAREV/ Özlem ŞENORMANLILAR / Anastasia BAGAEVA/Natalia FADEEVA / Seda DERELİ/Mahmut AKYOL/ Tarkan GÜNAL / Hasan AKYOL/Görkem CENGİZ/ Serbülent BİÇER / /Ertan ŞANAL / Cenk GÜNER/Özge UZUN ÖSMEN// Göksel TOKER / Önder ACAR/ Nihat ER / Murat Ali CENGİZ/ Önder ACAR / İzzet GÜLLÜ/ Önem ÖZDEN MDOB bale sanatçıları rol almaktadır.