Özel Arama

25 Ağustos 2006

Ulusal Basında İskenderun 2

Geçmişi Antik Çağ öncesine dayanan İskenderun, Hititler’e, Fenikeliler’e, Türk asıllı bir millet olan Hurriler`e ve MÖ. 6. yüzyılda da Persler’e ev sahipliği yapmış. Ama kuruluşu için MÖ. 333 yılında, Asya seferine çıkan Büyük İskender’i beklemiş. O zamanlar adı “Alexandreia” olan İskenderun, Roma hakimiyeti sonrasında İranlıların istilasına uğramış. Kalesi tahrip edilen kent, bir cüzzam salgını da atlatarak 4. yüzyıla geldiğinde “Küçük İskenderiye” adını da kazanmış. İslam kaynakları ondan

İskenderiye yerine İskenderun diye bahsetmiş. İki medeniyet arasında defalarca gidip gelirken tarih de ilerlemiş. Büyük Selçuklu Devleti kurulmuş, onlara geçmiş. Sonra sırayı Eyyubiler almış. Birinci Haçlı seferiyle zapt edilmiş, sonra Antakya Dukalığı’na o ortadan kalkınca Memlükler`e ara sıra da Dulkadirliler emirliliğinin nüfuzuna girmiş.

Bir devletin bayrağı altında uzun süre yaşaması ise ancak 16. yüzyılın ilk yarısında Osmanlı İmparatorluğu ile mümkün olmuş. Bu dönemde ticari ve stratejik özelliğini güçlendirerek önemli bir ticaret merkezi olmuş. Ta ki, 1832 yılına dek. Kavalalı Mehmet Ali Paşanın oğlu İbrahim Paşanın kumandasındaki Mısır ordusu, Osmanlı ordusunu ağır bir yenilgiye uğratınca İskenderun yine el değiştirmiş. Tanzimat ilan edilince Adana eyaletine bağlanmış. Ama I. Dünya Savaşı ve sonrasında imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile yeniden işgal edilmiş. Ardından Türk çeteleri Fransızlara karşı ayaklanmış, Ankara anlaşması sonucunda Hatay`da İskenderun Sancak İdaresi kurulmuş. Hatay’ın Türkiye’ye bağlanmasından bir yıl sonra da son kez devlet değiştirmiş.

Kaynak:Turkstime 15 mayıs 2003
Fotograf:1938 eski iskele-yüzme yarışları

6 yorum:

Adsız dedi ki...

vay be hocam ne iyi etmişin böyle bi yer açarak..bende biara iskenderun a gitmiştim orda çektiğim fotoları koydum bloga :))

çok güzel bir yer..hele o humus olayına bittim..birde zurna dürüm müdür kol dürüm müdür ne o süper bişeydi..

birde o sahil kenarındaki bi cafe vardı,petek cafe miydi neydi unuttum adını..oraya aslında kışın gelip keyif çatması güzel olur..neyse kal sağlıcakla,iyi bloglar..

a dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
a dedi ki...

evet bende sabah ne iyi etmişimde bu bloğu oluşturmuşum diye düşünürken senin mesajın okudum ve çok sevindim, amacım buradan iskenderuna , iskenderunlulara ve iskenderunu sevenlere borcumu ödemek, arkadaşlarımıla bir sloganımız var; "herkes birgün iskenderunlu olacak" :))

biz iskenderunun herşeyiyle en büyük olduğunu düşünüyoruz, bizce iskenderun Türkiyenin en büyük ilçesi(merkez ilçeleri saymıyoruz tabi)
ve tek rakip olarak tarsus'u kabul ediyoruz:))

sahildeki cafe petek cafe,
petek kafenin merkezi belediyenin karşısındadır ve künefesi mükemmeldir, sahildeki petek yanlış hatırlamıyorsam 2002 yılında şehre kazandırıldı,

humus olayı ayrı bişey zaten, öğrencilik yıllarımda sürekli humus gönderirdi babam, bak canım istedi şimdi:)

teşekkürler yorum için,

sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

Agam zamanın da yapılmıştı bu yüzme faaliyetleri bundan 5yıl önce bir iki ebola virüsü yaklayan oldu:)Şimdilerdfe hummalı bi çalışma var denizlerimnizle ilgili olmadı zeki mürenin mayolarından alırız bizlerde atlarız o şekil güzel akdenizimize..Öperim ellerinden selametle..

Adsız dedi ki...

arkadaşlarım bu cümleler vatan gazetesinden alıntıdır."İskenderun'da temeli atılmasına rağmen ödeneksizlikler yüzünden 25 yılda tamamlanan ve iki yıl önce hizmete giren Vali Zeki Şanal Kapalı Yüzme Havuzu, eski sisteme göre yapıldı. Kömürle ısınan havuzda, problemler bir türlü bitmedi." arkadaşlar havuzumuz 25 yılda tamamlandı,2 yıl kadar kullanıldı ama şu an yine kalpalı,onarımlar tamamen geçici ve göstermelik. kullanılamayan havuzda 14 personel görev yapıyormuş,sayın yetkililerimiz lütfen konu ile ilgileniniz,

Adsız dedi ki...

iskenderun cok yerden daha güzel hele o sahili ve yemekleri apayrı bir tatı var sportif anlamdada gayet ii efsane iskenderun spor ve idç bence türkiyenin her yerine iskenderun döneri adında yerler açılmali biz dışarda okuyanlar içn çok çnemli aynı zaman da çok büyük mutluluk olur