Özel Arama

11 Eylül 2007

Atakaştan Türk Çelik Sanayine Dev Yatırım


1.1 milyar dolarlık Rus-Türk ortak yatırımı hızlı gidiyor

Atakaş ve MMK'nın kuracağı tesiste çoğunluğu Türk olmak üzere 2 bin kişi çalışacak. Yatırımın bölgedeki işsizliği azaltması bekleniyor. Rus demir-çelik üreticisi MMK ile Atakaş Şirketler Grubu'nun İskenderun'daki ortak yatırımı olan liman inşaatı sürüyor. Fabrikanın temeliyse ekimde atılacak
11/09/2007 (221 kişi okudu)
AA - İSKENDERUN - Atakaş Şirketler Grubu ile Rusya'nın en büyük demir çelik üreticilerinden Rus MMK'nın (Magnitogorsk Iron&Steel Works) Hatay'ın İskenderun ilçesinde gerçekleştireceği 1.1 milyar dolarlık demir-çelik yatırımı devam ediyor. Atakaş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Recep Atakaş, bir yabancı firma ile ilk kez imza attıkları yatırım kapsamında, liman inşaatı hızla devam ederken, fabrikaların temelini ekim sonunda atmayı planladıklarını açıkladı. İskele inşaatına başlandığını, hafriyat ve dolgu işlemlerinin devam ettiğini, ardından sanayi tesislerinin kurulacağı arazinin hafriyatının başlayacağını ifade eden Atakaş, "Hafriyat ekimin ortalarına doğru bitecek" dedi. Atakaş, bugüne kadar birçok yabancıyla ticaret yaptıklarını, ancak ilk kez ortak yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi: "Bu işbirliğinde hiçbir sorun yaşanmıyor, her şey programlandığı gibi sürüyor. Bu yatırımda devletten tek kuruş destek almadığımız gibi devletin yapması gereken işleri de biz yapıyoruz. Yatırım yapacağımız arazinin iki tarafında dere vardı, dere ıslahını bile biz yaptık. Üstten demiryolu geçtiği için altgeçit yapmamız istendi, 'tamam' dedik. Havaalanı gibi alt geçit yaptık, oysa bu Devlet Demir Yolları'nın göreviydi. NATO boru hattı arazimizden geçiyordu, onun da yönünü biz değiştirdik."
Üretim zamanla artacak Atakaş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Atakaş, tesislerinde istihdam edecekleri en az 2 bin kişinin yüzde 99'unun Türk olacağını, bu nedenle yatırımlarının yöredeki işsizliğin çözümüne katkı sağlayacaklarını belirterek, şunları söyledi: "Ülke ekonomimiz de önemli bir döviz kaybından kurtulacak. Çünkü şu anda yıllık 3.5 milyon ton olan yassı çelik üretimine karşı, 8 milyon tonluk ithalatımız var. Bu açık, yeni yatırım yapılmadığı takdirde 2015 yılına kadar 20 milyon tona çıkacak. Türkiye'nin inşaat demirinde fazlası, yassı mamulde ise açığının olması nedeniyle yönlendiğimiz bu yatırımın ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz." Atakaş, Türkiye'nin yıllık 15 milyon ton yuvarlak demir üretimiyle bu alanda sıkıntı yaşamadığını, hatta yılda 1,5 milyon ton ihracat yaptığını vurgularken, "Mevcut duruma rağmen dünya demir çelik fiyatlarının belirlenmesinde önemli bir işlevimiz var, bu gelecekte yassı mamulle daha da güçlenecek. İlk üretimi Eylül 2009'da sac üretimiyle başlatacak fabrikamızın 2010 yılında tamamlanmasıyla, yıllık üretim kapasitesi 2,6 milyon ton olacak" diye konuştu. Atakaş Şirketler Grubu'nun ortaklık yaptığı Rusya'nın en büyük demir çelik üreticisi MMK (Magnitogorsk Iron&Steel Works) firması, dünyanın ilk 20 demir çelik üreticisi arasında yer alıyor. Şirketin, 2006 yılı itibarıyla üretimi 12 milyon ton civarında. Yine MMK'nın geçen yıl sonunda cirosu 6,4 milyar dolar, net kârı ise 1,43 milyar dolara ulaştı.


Kaynak:Radikal Ekonomi-11 Eylül 2002

1 yorum:

esengül_21 dedi ki...

gayet güzel bir haber bölgemizin tanıtımında önemi büyük olucak.peki nasıl başvurucaz bay yada bayan alımı nasıl olucak belli bir eğitim düzeyi aranıyormu ben okuyorum hemde çalışmak istiyorum başvurular nasıl olucak öncedenn haber verilicekmi teşekkürler.